top of page

Ny godiskedja delvis utan bemanning

Gunilla Pihlblad, Convinience Stores

16 maj 2020

Trenden med obemannat forsätter att vinna mark inom convenience-branschen. Den nystartade godisbutikskedjan Crazy Candy i Uppsala öppnar i november en dygnet runt-öppen obemannad enhet.

Att man öppnar en godisbutik är kanske inte så märkvärdigt. Inte heller att man öppnar en till och har en tredje på gång. Men att man gör två av dem helt obemannade, är definitivt intressant.


Vi befinner oss i den nya stadsdelen Rosendal i Uppsala, en stad som växer åt flera håll. Ett av de nya hyreshusen som ligger utmed perrongen för den kommande spårvägslinjen, har butikslokaler i gatuplanet vilket ger lite småstadskänsla. I en av dessa finns sedan april Crazy Candy, en godisbutik på dryga 40 kvadrat.


- Vi kunde inte stoppa öppningen även om tajmingen inte var den bästa, säger Damoon Mortezaie som äger Crazy Candy. Vi fick så klart göra begränsningar och därmed kan man säga att butiken blev corona-anpassad redan från start. Begränsat antal inne i butiken samtidigt, lock på godislådorna, nya spadar att ta godis med hela tiden, inga kontanter och all dryck bakom disken.


Men försäljningen har gått bra ändå. Vid öppningen var det kö, ett tecken på att butiken var efterlängtad. Sortimentet består av 480 sorters lösgodis, andra sedvanliga produkter samt specialiteterna Minimelts och Millions. Man har framgångsrikt jobbat med hemkörning.

- Vi har inget lager utan fyller på vartefter. Godis ska ätas färskt.


I en av lokalerna intill ska Damoon öppna en blomsterbutik. Och samtidigt planerar han för fullt för Crazy Candy nummer 2 som ska ligga i området Kvarnen och som blir större, både ytmässigt och i antal godissorter. Den stora skillnaden är att den ska vara dygnet runt-öppen och obemannad. Öppningsdatum är 1 november.


- Tekniken är att man tar sig in med bank-id och betalar med kort eller swish. Man tar sig ut ur butiken med hjälp av en kod på kvittot och kameraövervakning identifierar kunderna både bildligt och tekniskt, säger Damoon och berättar att kunderna via ett högtalarsystem direkt ska kunna få kontakt med ansvariga om man vill fråga om något.


- Vi har ytterligare en butik på gång med samma upplägg. Den är betydligt större och ligger på Kungsgatan i centrala Uppsala.


Tills någon annan bevisar motsatsen så påstår vi att detta blir Sveriges första obemannade godisbutik. Att så sker är helt i linje med den utveckling som är så tydlig just nu. Crazy Candy har sedan ytterligare några lägen på gång, inte bara i Uppsala, och räknar med att bli en kedja utan direkta begränsningar.


Läs hela artikeln genom att klicka här.

bottom of page